Assalamualaikum dan salam blog untuk yayang semua..>__^v

iklan

Cara Menghasilkan video montage paling kreatif


Assalamualaikum dan salam blog untuk anda semua...>_^

Hai,,, adui dui, jam tepat 11.59 p.m... Mata still tak dapat lelap... Teringat pula permintaan oleh sahabat saya untuk mengajarnya tentang membuat video yang kreatif...Katanya, video untuk sambutan hari jadi... Maaf Syahirin, terlupa pula saya...Esok ekkk..>_<...hihi

Dah alang - alang, saya rasa nak berkongsi dengan anda membuat video dengan kreatif online...Kalau macam saya ni memang selalu kena buat video untuk presentation.. So, kreativiti merupakan satu point penyumbang markah.

Kaedah yang saya nak kongsikan amat mudah tetapi hasil video anda akan tampil kreatif.. Menarik kan?

Software/website:
1. Movie Maker
Melalui movie maker kita dapat menghasilkan movie mengikut kehendak kita. Ia software yang sangat mudah untuk di download, mudah meng-edit video dan boleh menggunakannya tanpa internet. Namun, kreativitinya sangat terhad. Anda tidak mempunyai software tersebut? Jangan risau, saya sudah sediakan link tersebut.



2. Animoto
Animoto ni adalah website yang memberi perkhidmatan untuk kita menghasilkan video yang sangat cantik dan kreatif.. Saya memang tak dapat nak menafikan yang hasil video sangat menarik. Video ni lebih sesuai untuk menghasilkan bagi photography menghasilkan video montaj perkahwinan dan sebagainya. Ia akan nampak sweet. Namun, bagi penghasilan secara percuma adalah 30 saat dan selebihnya berbayar (Pro). Anda ingin melihat contoh video yang saya pernah buat melalui animoto, ini saya sediakan. Ini link untuk menghasilkan video di animoto --> animoto.com


  video

3. Stupeflix
laman Stupeflix ni sentiasa menjanjikan kepuasan bagi saya. Mahunya tidak, ia sangat mudah, percuma dan nak panjang berapa minit pun tak kesah. Bagi saya montajnya juga sangat menarik disamping disediakan mengikut tema kehendak kita. Just pilih and do it. Stupeflix juga bagi ruang pada video kalau nak  letak bersama. Ini salah satu video yang salah satu saya pernah hasilkan.
video


4. Video Scribe

Video scribe ni mengikut penghasilan video masa kini...  Ala, orang yang selalu buat video sambil menulis tu... Video Scribe pun macam tu la.. Video Scribe ni first kena install dulu.. Lepas tu baru boleh buat... Senang guna video scribe ni....Kreatif pun ada.,.. Sesuai kalau nak buat presentation... Ini link nya --> videoscribe



Ini Sahaja yang saya dapat bantu...kalau tak faham, tanya je saya...=)...bye Assalamualaikum





Post a Comment